TyraTok

Livet är ett äventyr!

Tiden går fort...

Publicerad 2013-11-25 22:04:00 i Allmänt,

... det är bara att åka med och göra det bästa av den.
 
Idag tände jag lyktan ute på förstutrappan, det är ett år sedan min storebror hastigt gick bort i hjärtinfarkt.
 

Vi var nog ganska lika han och jag.... han var en riktig skogsmulle som kunde lufsa runt klädd hur tusan som helst uppe i Lappland, plockade hjortron, svamp och lingon, tog hand om gården och bastade.
 Men han gillade livet i storstaden Helsingfors där han bodde, lika mycket.
"Trivs lika bra på en stubbe i skogen som på en barstol på krogen", så beskrev jag mej en gång på min gamla hemsida och han var likadan.
Utom den gången min lillebror, syrran och jag i någon gång på nittiotalet dök upp på den krogen han då jobbade. Han stelnade till och tänkte att nu blir syrrorna jobbiga!
Så syrran och jag hoppade upp på varsin barstol, tog av oss halsdukarna och knöt dem fast ena änden i stången som löper runt bardisken, svepte dem runt oss och knöt fast andra änden som ett slags säkerhetsbälte.  Bror tog sej för pannan och himlade med ögonen som den typiske Edith Piaf-fan han var när vi hojtade efter varsin Irish Coffee.  Vill minnas att vi inte blev så stökiga... eller blev vi det...?
Med syrran var det oftast full rulle!  ;)
 
Jag fick i alla fall bekräftat förra sommaren när vi var i Pyhätunturi, en skidort i Lappland att han liksom jag släpade hem pinnar och stenar från alla håll och kanter, precis som jag gör.
 
Här står han i grå jacka och övervakar att min son och min andra storebror också har koll på stenarna. :)
 
Det var just efter hans död jag insåg att jag ska kolla mej... min lillebror har bett mej eftersom han ändå blir kontrollerad så mycket efter sin levertransplantation,  vi har många hastiga relativt unga dödsfall i släkten.
Jag var ju grön men bara någon dag efter det beskedet blev jag sjuk på ett udda sätt!
 
Jaa,  inte allvarligt men i torsdags eftermiddag kände jag att magen var i olag och åkte hem rätt tidigt från jobbet.
Var tvungen att gå på ett möte eftersom jag är sekreterare och surade lite,  för det var en rolig AW på gång med jobbet som jag hellre gått på.
Insåg när jag var hemma att jag ändå inte kunnat gå med och dricka vin,  men klarade mötet i alla fall.
 
Var hemma från jobbet på fredagen med en ganska mild form av magsjuka,  kan inte ens minnas när jag hade det sist,  har varit väldigt förskonad till och med när barnen var små.
På lördagen kände jag mej rätt OK och vi åkte iväg på en julmarknad när mannen kom hem från jakten,  men det blev en snabb visit, fick vända hem ganska omgående. 
På kvällen började jag få ont i ryggen och på söndagen hade jag även så ont i benen så jag visste inte vart jag skulle ta vägen.
Det blev ganska sömnlöst mellan söndag-måndag för benen tokvärkte och jag befarade att jag skulle missa jobbets årliga konferensresa till Skepparholmen, kunde inte böja benen imorse, jättekonstig känsla!
Men magen var lugn sedan söndag eftermiddag och det var huvudsaken.
När jag väl rört mej under förmiddagen började det släppa och efter en varm dusch kände jag mej rätt OK.
 
När mannen kom hem från lasarettsbesök åt vi lunch ute och den stannade också kvar, fick inte ens ont i magen.
När min rara chef ringde vid femtiden och undrade hur det stod till, om jag kunde åka med så kände jag att jag banne mej ska med! :)
 
 
 
 
 

Besiktning...

Publicerad 2013-11-21 15:50:14 i Allmänt,

 
 
...av bilen behöver jag sällan göra numera...
 
Faktum är att jag minns inte när jag var in sist till bilbesiktningen för sedan jag flyttade ihop med mannen sköter han allt som har med bilarna att göra.
Väldigt skönt faktiskt! :)
 
Besiktning av mej själv har jag inte heller gjort på länge... om ens någonsin.
Jo, när jag var på rehab-utredning i Nynäshamn ingick någon slags kroppsbesiktning, kanske också på rygg-rehab men det är runt tjugo år sedan.
Nu när jag börjat på sjukgymnastik igen kom frågan upp  om hur jag mår,  hon har behandlat mej från dag ett så hon kan både mej och min kropp rätt bra och jag krackelerade väl lite...
 Berättade om min brors plötsliga död för ett år sedan och lite om mina mostrar som dött mellan 55-60 års ålder så hon pilade in till läkarmottagningen och tog reda på vem som numera är min husdoktor och kom tillbaks med ett leende och sa att jag har den bästa och att hon lagt in en lapp till honom att han ska kontakta mej för en undersökning.
 
 
 
Jag fick hem ett trevligt personligt brev från läkaren och igår var jag där.
Han tog mej på största allvar när jag försökte förklara mina tankar, vilket jag först inte trodde när han började förklara att jag redan i och med att jag slutat röka för mer än tjugo år sedan halverat risken för både hjärtinfarkt och stroke, vilket ju är de två sakerna jag oroar mej över. Han visade också en tabell över hur stor risk det är i min ålder osv och jag blev lite nedslagen men så sa han att med min släkthistorik av just dessa två åtkommor var det självkart att jag skulle undersökas.
 Det blev olika prover och EKG som jag i och för sej måste ta om för det tydligen inte suttiti så bra,  svårt när man har stora behag sa sköterskan när de trillade ner på sidan där hon skulle sätta de små lapparna. :)
Doktorn trodde däremot att det var ryssarna som störde ut! :D
 
Blodtrycket var lite högt vilket förvånade mej för jag har alltid haft väldigt lågt tryck, men det ska följas upp tre gånger och jag känner mej nöjd och väl behandlad!
Kanske jag slipper vakna upp ur mardrömmen där jag ser mej själv ligga död i sängen i stugan och Sherry sitter troget och vaktar mej...  inte är lika nojig att gå ut i skogen själv eller vara hemma långa perioder ensam.  Jag var orolig över sådant i några år efter att syrran dog men det hade gått över när brorsan dog... då poppade det upp igen för ingen av dem hann ju ringa efter hjälp.
 
Dessutom tycker min underbara sjukgymnast att jag ska sluta städa hemma så jag slipper värken!  Vilken utmärkt idé säger jag! :)
Hon tycker det är imponerade att jag jobbar heltid... att jag överhuvud taget jobbar!
Hela du har ju varit som ett enda blåmärke i så många år med kroniska smärtor och värk, sa hon idag och en kpmpis jag träffade på väg dit häromdagen sa: Och du kämpar på!
Jaa, det göra jag!
Den dagen jag låter det ta över kommer inte att finnas... man får inte göra sej till ett offer. 
Jag ser till att ha roligt och göra det jag vill även om det kostar en hel del möda. :)

Regn och rusk igen...

Publicerad 2013-11-15 22:11:44 i Allmänt,

... när tusan ska vintern komma!!
 
Trött, trött, trött... ja visserligen inte bara av mörker utan av att bröstrygg, axel och arm på höger sida strejkar men jag tror novembermörkret är värst!
 
Men igår var det i alla fall en ljusglimt för vi hade en rolig fest hemma hos en kollega som bor i en gammal ombyggd skola där jag dessutom har gått i några år på Komvux.
 
Hon hade gjort underbart god mat och dukat så fint åt oss!
 

Förrätten bestående av morotssoppa med ärtcreme var underbar, till det ett litet ostknyte i folie med hjortron-chutney gick inte av för hackor!
Till varmrätt en nyhet, en slags potatiskaka på smördegsbädd,  sååå gott med parmaskinka till!
Så fick vi smaka nya glöggen,  svårt att definiera smaken men den är god, inte söt och sliskig.
 
En jätterolig kväll med rejäla skratt så jag fick ännu värre kramp i ryggen men det var det värt!  Mina kollegor är guld!
Vi har lite förändringar framför oss, men vi är vana, luttrade och har humor och värme i gruppen så vi fixar det utan större mankemang tror jag.
 
Nu är det i alla fall helg och inga planer har jag... skönt... fast det hade varit lite kul att åka till Norge och fira en femtioåring men ibland får man inse sina begränsningar och stanna hemma.
Ska stå på julmarknad och behöver kanske lite grejer att sälja till första advent!

Lite kyla...

Publicerad 2013-11-11 15:26:00 i Allmänt,

 
 
... äntligen! 
 
I morse var det vit rimfrost när Olle kom och väckte mej okristligt tidigt kl 05.30, hela fyrtiofem minuter innan jag egentligen skulle kliva upp.
Ja, jag försöker sova så länge som möjligt varje morgon, sån är jag.
 
Jag fick lite ågren eftersom Sigge var ute så jag masade mej  ner på undervåningen och han kom som ett skott när jag öppnade altandörren.
Han är ute nästan varje natt av egen fri vilja,  och är han någon gång inne så väcker han mej halv tre för att han ska ut... får se om han fortsätter så när det blir smällkall vinter,.
 
 
 
Apropå förra inlägget tycker jag det är konstigt att man inte gått vidare med det och skickat till kronofogden vilket väl är den vanliga ordningen från inkasso... det har ändå gått snart 13 år!
Men det är inte min bot och mannen kommer att bestrida den där totalt.  Han gjorde inget fel och tänker aldrig betala den heller vilket vi påtalat för parkeringsbolaget.
Vi får se vart det hamnar...

Då och då dyker den upp...

Publicerad 2013-11-06 23:29:14 i Allmänt,

...påminnelsen från ett inkassobolag om en obetald parkeringsbot.
 
 
Notera datumet!
Detta var under den första tiden mannen och jag dejtade och han sov över hos mej i staden.
Han hade nogsamt lagt i mynt till förmiddagen dagen efter så vi blev jäkligt förvånade när vi kom ut och såg en böteslapp på vindrutan, som var täckt av snö.
 
Just tack vare snön såg man spår hur parkeringsvakten hade gått... Ingen smart person...  
Till höger om mannens bil stod en annan bil och mellan dessa två bilar såg man fotspår som kom från en bil som stått parkerad bakom dessa två, antagligen då parkeringsvakten.
Han/hon hade sopat av snön på den andra bilen på framrutan vid förarsidan just där man brukar placera biljetten men hör och häpna... Han/hon hade inte orkat gå runt mannens bil utan sopat bort snön på passagerarsidan!!
 
Vem lägger en biljett på den sidan???
Vi bestred boten men icke... Ordföranden i bostadsrättsföreningen kontaktade bolaget men inte heller han rönte någon framgång! 
Man tyckte att vi skulle tagit bild på fotspåren!
Ja, det är ju helt normalt att gå runt med kamera (då fanns inte så bra mobilkameror som nu) och vi kunde aldrig drömma om att vi inte skulle bli trodda när vi ringde dem... Men de ville väl inte erkänna att de har anställt så slö personal...

Om

Min profilbild

TT

TT - kort och gott!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela