TyraTok

Livet är ett äventyr!

Skogen brinner...

Publicerad 2014-08-01 23:29:58 i Allmänt,

...och det är ingen liten brand...
 
Området täcker 115 fotbollsplaner kan man läsa i vår dagsblaska VLT och det brinner mellan vår byhåla och Sala.
Mannen hörde att det närmade sej jaktmarken så han åkte upp dit tidigt igår kväll för att se hur landet låg.
Vid 22-tiden började jag bli orolig fast jag visste att dom var fler som var där men ändå... han kan vara lite våghalsig... nej förlåt ganska mycket våghalsig ibland...
 
Men strax efter jag tänkte börja efterlysa honom kom han och berättade att det brann på deras mark och den fina lilla urgamla jaktkojan började bli hotad.
 
 
"Dra på dej långbrallor så ska vi åka och titta!"
Åh nej du,  sa jag men han övertalade mej med att det inte var någon fara... och jag är kanske lite för lättövertalad ibland så med skräckblandad nyfikenhet åkte jag med.
 
När vi svängde av in på grusvägen där jaktmarken ligger började jag känna mej orolig även om jag inte såg varken eld eller rök just då... den syntes från riksvägen men inte när vi väl var i skogen.
När vi kört en bra väg in på den smala vägen hade tusen katastroftankar gått igenom min skalle och jag satt stel som en pinne och tänkte på alla djur som inte hinner undan... och tänk om den kraftiga vinden gjorde att vi inte skulle hinna undan...
 
När vi närmade oss vändplanen såg jag ljussken och rejäla rökmoln och jag sa att åk inte längre... men nejdå, det är ingen fara sa han, vi kommer inte fram till elden.
Han stannade och klev ur bilen, försvann in i skogen där jag såg att det brann men jag vägrade gå... ett tag... sen ville jag i alla fall ut och se lite för elden var en bit bort.
Jag gick med in på den knöliga skogsvägen där vi brukar plocka svamp och närmade oss elden... men när jag hörde ljudet... åh fy tusan vilket ljud... då tvärvände jag och gick tillbaks och bad honom köra ut till vägen snabbt.
 
När vi väl kom nästan ner till stora vägen blev vi bländade av skarpt sken från billyktor... äntligen hade brandmännen tagit till sej informationen som de fick av jaktlaget tidigare under kvällen att det var en bra väg att åka upp  och bekämpa från den sidan.
Vi stannade och pratade med dem och de bad oss köra upp igen och visa vart de skulle.
Kan säga att jag kände mej lite tryggare med en stor brandbil dundrande bakom.
Väl uppe på vändplatsen igen visade mannen var jaktstugan står och hur de smidigast kunde komma in via skogsväger. 
Efter någon halvtimme åkte vi utåt igen men halvvägs mötte vi två stora brandbilar igen, som tur var just vid jaktlagets brasplats där man kan köra åt sidan.
 
Jag tycker så synd om markägarna som förlorar så mycket skog och brandmännen som verkligen får slita med dessa stora skogsbränder.
För att inte tala om djuren...
Mannen åkte upp i morse igen och då var jaktstugan fortfarande kvar men det  brann bara 75 meter ifrån den... vet inte om den finns kvar nu.
Enligt information i dagstidningen har de inte elden under kontroll ännu trots hjälp av vattenbombande helikoptrar under dagen.
Läser just nu, kl 23.30 att det börjar förberedas för evakuering för de som bor i närheten.
http://vlt.se/nyheter/vasteras/1.2580125-brandkaren-forbereder-evakuering

Kommentarer

Postat av: paula i pörtet

Publicerad 2014-08-02 10:02:35

Hej, sitter o ryser o läser...som dotter till en brandman är jag fullmatad med hemska historier....samtidigt som denna brand sker så har dom övervakade planerade skogsbränder här i vår kommun. Här bränns det för att förnya skogen och få fram flera djur och växtarter. Ja så tokigt det kan bli...hoppas förstås jaktstugan klarat sig, den är ju för fin för att bara brinna opp. Djuren, de klarar sig de flesta, men det blir ju panik. Uff, hade inte velat vara med..
Kram o trevlig helg

Postat av: TT

Publicerad 2014-08-02 11:34:10

Vi ska till stugan idag men nu är mannen uppe och hjälper till för branden är farligt nära stugan nu och de får inte kontroll på den.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

TT

TT - kort och gott!

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela