TyraTok

Livet är ett äventyr!

Vinden har vänt...

Publicerad 2014-08-05 10:39:15 i Allmänt,

 
Solen tar sej inte ner genom det kompakta rökmolnet...
Vi har knappt känt röklukt här hemma förut fast elden bara är några mil bort men nu stinker det rejält.
Tur det inte är en farlig rök.

Jag tycker det är jäkla skevt att nyheterna hela tiden rapporterar att det brinner utanför Sala för det började brinna i skogen i Surahammars kommun och det gör det fortfarande.
 Skogen ligger på gränsen till Sala kommun men är långt från själva staden.
 
Igår fick dom utrymma småorter här omkring och i den ena byn, Gammelby några mil från oss förstod inte alla att branden var så nära för på nyheterna pratades det bara om branden i Sala, som ju ligger långt bort från oss.
Elden löpte igår också mot den historiska byn Ängelsberg med sina stora vackra gamla trähus, världsarvet Oljeön och skulpturparken.  Alla evakuerades och det har öppnats ett kriscenter i en skola här i Surahammar dit alla kan komma.
 
Sent igår kväll började det bli tal om att evakuera hela Norberg med nästan 6 000 personer men än så länge har de inte börjat.
Vi väntar på att de italienska vattenbombningsplanen ska komma, de är försenade p g a hård vind.
Man kan i dagsläget inte släcka utan bara förhindra spridning sa en brandman på nyheterna igår.
 
Läser också i tidningen idag att branden skördat sitt första dödsoffer... fruktansvärt.
Min sambo höll också på bli ett offer igår...  han åkte upp på morgonen för att se på läget för jaktkojan och deltidsbrandmännen från Skultuna som vaktade den sidan av skogen var glada att få hjälp så han blev kvar och hjälpte till.
Det var lugnt läge just där de var men det låg slangar ute överallt ifall det skulle blossa upp i den starka vinden och när de hade varit nere och ätit var det just det som hände.
Det kom som ett eldklot över ett hygge och slog även upp ur den torra marken, och de stod tre man med slangar och försökte stoppa det.
   Rätt som det var skrek en annan brandman bakom till min sambo... då hade hans slang bränts av och elden spred sej med en satans fart runt dem.
Den kille kunde med sin slang hålla undan elden så min sambo kom igenom och sedan fick de alla springa för livet ner till skogsvägen.
 
Han ringde helt skärrad till mej, som inte hade en tanke på att han var där vid själva elden... (fast jag borde anat) och han berättade att den vackra gamla kojan nu brann upp.
Strax efter samtalet fick jag se en länk på FB om att det satt fast folk omringade av eld och trodde då att det var de här killarna som VLT skrev om, men fick snart höra att det var skogsarbetare som vaktade kyrkans skog och inte anmält att de åkt upp.  Bland annat en kompis till oss var med där och de fick vänta på att en helikopter kunde hämta upp dem men fick lämna sina bilar där. 
 
Den mannen som dog hade tydligen åkt med en timmerbil upp i skogen... föraren kunde räddas men den här killen i trettioårsåldern hade försökt ta sej därifrån... usch vilken hemsk död.
 
När vi var i stugan mellan Ludvika och Borlänge i helgen så var det klart och fint på lördagskvällen men på söndagen låg röken tät över sjön och det är ganska många mil från branden.  Men jag har ju läst om vilka problem de har i Falun så...  och nu först har vi som bor så nära blivit inrökta.
 
Just nu brinner det på en yta som är 1 gånger 1,5 mil sägs det...  den värsta branden i Sveriges historia börjar det bli.  Jag lider verkligen med alla människor som får lämna sina hem och jag beundrar brandmän och de otroligt många frivilliga som hjälper till.
Företag och privatpersoner skänker mat och dricka till alla som jobbar och hotell och privatpersoner erbjuder boende.
Många privatpersoner erbjuder hjälp att flytta och inackordera husdjur, hästar och kor.
På FB finns flera trådar nu där man erbjuder sin hjälp...  inte kunde jag tro att det skulle bli så stort när vi var upp och tittade i torsdagsnatt.
 
Mannens yngsta dotter bor i Virsbo och hon har packat lite grejer för att vara beredd. Bruket har stängt p g a all rök så de får inte jobba.  Vi har erbjudit dem att komma och bo här men det verkar vara lugnt läge för dem än så länge.
 
Vi ska börja packa husbilen för en semestertripp och vår tanke har hela tiden varit att åka ner till Öland och sen vidare ner till Blekinge men vi har tänkt om med tanke på algblomning, då kan ju inte hundarna bada.
Nu har vi också följt väderrapporterna och åker mot Gävle för ett stopp vid Axmar brygga som jag länge velat se.
Sedan fortsätter vi norrut efter kusten och mannen vill sedan åka till ett fiskecamp nära Åre... vi får se var vi hamnar.
 

Kommentarer

Postat av: Mia

Publicerad 2014-08-05 12:52:28

Ja, branden är en katastrof för många. Mest för anhöriga till döda och skadade. Det kan nog vara skönt att resa bort ett tag och slippa röken och oron för vad sambon är någonstans när han inte är inom synhåll!

Ha en riktigt härlig resa!

Postat av: TT

Publicerad 2014-08-05 13:31:19

Börjar undra om vi kommer iväg på någon semester nu när vinden vänt...

Postat av: Inga M

Publicerad 2014-08-10 19:03:51

Vi har följt branden varje dag, timme för timme och läst vad du skrivit på blogg och Facebook. Hemskt för de drabbade, allt försvinner, skogen, hus minnen. Man kan inte fatta. Och allra värst för dem som inte har försäkrat sin skog mot brand. Små skogsägare gör kanske inte det.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

TT

TT - kort och gott!

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela